Ten sernik z przepisu babci robię w 20 minut. Po upieczeniu znika ze stołu pierwszy
Ostatnio zatęskniłem za smakiem tradycyjnego, polskiego sernika bez spodu, który nie należy do kategorii lekkich jak chmurka wypieków, ale nie wychodzi zbity i suchy. Taki sernik na Wielkanoc zawsze piekła moja babcia. Odszukałem przepis w jej notatniku i upiekłem przedświąteczną wersję testową sernika z rodzynkami. Wyszedł przepyszny i przypadł do gustu nawet amatorom o wiele lżejszych serników.
Jaki ser wybrać na klasyczny sernik z rodzynkami?
Wybór sera na sernik powinien uwzględniać zawartość tłuszczu oraz smak. Najlepszy na tradycyjny sernik bez spodu jest tłusty twaróg, który nadaje deserowi kremową konsystencję oraz sprawia, że rozpływa się w ustach. Dobrze sprawdzi się również twaróg półtłusty. Na sernik nie nadaje się kwaśny ser biały.
Biały ser do sernika musi zostać wcześniej trzykrotnie zmielony. Doskonałym wyborem jest gotowy twaróg sernikowy w wiaderku. Zwróć jednak uwagę na jego skład, bo może się okazać, że zawiera różne dodatki np. cukier, tłuszcz roślinny, stabilizatory, zagęstniki, konserwanty. Jeżeli twaróg sernikowy ma naturalny skład, to możesz bez obaw użyć go do przygotowania sernika z rodzynkami i lukrem.
Jak zrobić sernik z rodzynkami i lukrem?
Sernik z rodzynkami i lukrem jest gotowy do pieczenia w około 20 minut i nie wymaga wiele pracy, choć przepis uwzględnia osobne ubicie żółtek i białek. Zarówno żółtka, jak i białka ubijam jedynie do momentu, aż powstanie gęsta, stabilna piana, bo przebicie pęcherzyków powietrza powoduje, że sernik nie wyrasta równomiernie i może mocno opaść po upieczeniu.
Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową – wówczas sernik ładnie wyrośnie i nie wyjdzie zbity. Pieczenie w kąpieli wodnej dodatkowo zapobiega nadmiernemu wysychaniu oraz ma wpływ na konsystencję ciasta po upieczeniu. Ze składników w moim przepisie upieczesz sernik w tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć również nieco mniejszej formy i wówczas ciasto wyjdzie wyższe (wydłuż wówczas czas pieczenia o 15 minut).
Przepis: Sernik z rodzynkami i lukrem
Ten sernik to smak dzieciństwa i świąt spędzanych w gronie rodziny.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 303 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 180 g cukru
- 6 dużych jajek
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- 40 g rodzynek
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka otarta z połówki cytryny
Na lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 10 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSer biały zmiel trzykrotnie, a twaróg sernikowy wyłóż do miski. Masło roztop w rondelku na gazie i pozostaw do ostygnięcia. Oddziel żółtka od białek. Cukier podziel na dwie porcje – 100 i 80 g. Rodzynki zalej ciepłą wodą, przykryj talerzykiem, pozostaw na 15 minut, żeby napęczniały i odsącz. Możesz dodatkowo osuszyć rodzynki na papierowym ręczniku i obtoczyć w odrobinie mąki pszennej.
- Ubijanie żółtekŻółtka i 100 g cukru ubij na jasny puch (powinny być niemal białe i gęste).
- Ubijanie piany z białekBiałka ubij na sztywno z 80 g cukru. Rozpocznij dodawanie cukru (łyżka po łyżce), jak ubijana piana będzie stabilna.
- WykonanieW dużej misce umieść twaróg sernikowy i krótko zmiksuj ser, żeby miał jednolitą konsystencję. Dodaj ekstrakt waniliowy, proszek budyniowy, śmietanę, mąkę pszenną oraz skórkę i sok z cytryny. Miksuj, aż składniki się połączą. Dodaj masę z żółtek i ponownie krótko zmiksuj lub wymieszaj składniki rózgą kuchenną. Następnie za pomocą silikonowej szpatułki wmieszaj w masę serową pianę z białek. Na koniec dodaj rodzynki i krótko wymieszaj.
- PieczeniePrzygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Owiń ją z zewnątrz folią spożywczą, a wewnątrz wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Wyłóż masę serową do tortownicy i wyrównaj wierzch łyżką. Ustaw tortownicę w żaroodpornym naczyniu i dodaj wrzącą wodę (powinna sięgać do 2/3 wysokości masy serowej). Piecz około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gdy ciasto będzie gotowe (brzegi odejdą od tortownicy i lekko się zaokrąglą, a wierzch się przyrumieni), wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki i zostaw sernik w cieple na 30 minut.
- DekorowanieCukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Wyłóż lukier na wierzch zimnego sernika i posyp smażoną skórką pomarańczową.
Na czym polega pieczenie sernika w kąpieli wodnej?
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej to technika, która polega na umieszczeniu formy z sernikiem w większym naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Dzięki temu sernik piecze się delikatniej, równomiernie i nie pęka. A tak to zrobisz krok po kroku:
- Przełóż masę na sernik do formy – najlepiej tortownicy.
- Zabezpiecz formę. Wskazówka: jeśli używasz tortownicy z wyjmowanym dnem, owiń ją dokładnie folią aluminiową od zewnątrz (nawet kilkoma warstwami), żeby woda nie dostała się do środka.
- Włóż formę z sernikiem do większej blachy lub naczynia żaroodpornego.
- Zalej gorącą wodą do wysokości ok. 1/3–1/2 wysokości formy z sernikiem.
- Wstaw wszystko do piekarnika i piecz zgodnie z przepisem.
Porada: jeśli boisz się, że woda dostanie się do formy z sernikiem, możesz piec go w szklanej lub metalowej formie bez wyjmowanego dna.